torsdag 10 september 2009

V 38

Graviditetsvecka 38

Har du svårt att sova på nätterna? Det är inte lätt att hitta en bekväm ställning, försök att ta kuddar till hjälp.
Nu är tiden då man inte gör mycket annat än väntar.

Veckorna före den beräknade förlossningen upplevs mycket olika av olika kvinnor. Vissa blir deprimerade mot slutet av graviditeten, blir labila till humöret, irriterade och har svårt att få någonting gjort. Andra får en drift att förbereda för barnets ankomst - se om sitt hus, sätter igång med storstädning, lagar mat, bakar och fryser in för kommande behov.

... att packa väskan

journal från MVC
olja till massage
tjocka strumpor, tofflor
"mjukis" byxor
tandborste och tandkräm
hårborste, hårsnoddar, hårklämmor
tvål och schampo
amningsbehå och amningskupor

I vecka 38 är medelkroppslängden 50 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3200 gr. Huvudets omkrets är 34,8 cm.
Ditt barn är nu redo för ett liv utanför livmodern. Visste du att det är barnet själv som bestämmer när det ska komma ut, graviditetslängden finns programmerad i barnets arvsanlag. Lungorna är fyllda med vätska fram till födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft.

Få kvinnor föder på uträknat förlossningsdatum - det är inte lätt att veta när man skall lägga in om sin ledighet. En god ide kan vara att fråga din egen mamma och svärmor om de födde tidigt eller sent.
För de flesta blivande pappor eller partners är det självklart att vara med vid förlossningen - få känna sig delaktig och dela upplevelsen.

Så här tar du tiden på värkarna:Titta på klockan och be den blivande mamman att tala om när värken börjar. Ta tiden från första "nu" genom hela värken och fortsätt genom hela den värkfria delen till nästa "nu" det vill säga när nästa värk börjar. Tiden räknas alltså från första värkens början till andra värkens början.

Under tiden på förlossningen kan du behöva en del saker tilll exempel:
Matsäck åt dig själv
Kanske en ren t-shirt, det är svettigt att vara med vid en förlossning
Pengar
Kameran
Tandborste och rakhyvel
Bok, om det drar ut på tiden
Kontroller och undersökningar

I slutet av graviditeten kommer barnmorskebesöken tätare. Man kontrollerar blodtryck och livmoderns storlek, försäkrar sig om att huvudet ligger neråt och lyssnar på barnets hjärtljud.
Magen ser lite konstig ut på den översta bilden, för bebisen låg lite tokigt, som ni kanske ser?!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar